Трипати повеќе напади врз новинари годинава во споредба со лани

Додека не бидат решени и санкционирани сите убиства, физички напади и смртни закани кон новинарите, 2 ноември ќе биде потсетник за високите цени што ги плаќаат новинарите што работат во интерес на граѓаните, соопшти Здружението на новинарите на Македонија.

Во Северна Македонија бројот на напади против новинари во споредба со минатата година е тројно зголемен (од 4 на 14) и повеќе од половина биле против жени новинарки.

Пораките од институциите се далеку од охрабрувачки: од 2014 година Мрежата на безбедни новинари забележа 774 инциденти: 43 во Црна Гора, 64 во Хрватска, 72 во Северна Македонија, 128 во Косово, 171 во Босна и Херцеговина и 296 во Србија. Многу од овие случаи сè уште остануваат нерешени. Истрагите за 14 напади врз 19 репортери и новинари од страна на полицијата и граѓаните за време на протестите во Србија, од кои 6 мораа да бидат хоспитализирани, полека одат напред. Еден случај е решен, а 9 случаи се под истрага на обвинителот.

Мрежата на безбедни новинари ги потсетува граѓаните од регионот дека новинарите се изложени на ризик да им ги доставуваат информациите од јавен интерес и ги повикува да застанат против тоа. Државните институции, како јавните обвинители и полицијата, мора сериозно да ги сфатат нападите врз новинарите, да ги испитаат и да ги изведат сторителите пред лицето на правдата. Со тоа тие ќе ја потврдат нивната посветеност на слободата на медиумите. Одолжувањето, неподготвеноста и одбивањето да се поведат обвиненија по службена должност, во комбинација со вербални напади од високи функционери, негативни кампањи во медиумите и разни видови притисоци, резултираат во непријателско опкружување, што дополнително ги загрозува новинарите.

Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

Претходна вестНови 565 заразени со Ковид-19, починале дури 21
Следна вестДивиот пазар кај „Пролет“ работи турбо пред носот на државниот инспекторат, пред полицијата…