Американски војник за фаќањето на Хусеин, сакаше да преговара му рековме „тоа време заврши брат“

На поранешниот ирачки претседател Садам Хусеин му беше кажано – „Претседателот Буш те поздравува“ – откако беше заробен од американските сили. Ирачкиот диктатор беше во бегство девет месеци кога елитен тим го најде брадест и изнемоштен, во неговото подземно дувло.

Кога излегол од своето скривалиште недалеку од неговиот роден град Тикрит, тој брзо бил разоружан и неговиот пиштол бил испратен до тогашниот американски претседател Џорџ В. Буш.

Деталите се појавија кога пензионираниот командант на американската армија, наредникот Кевин Холанд, дел од тимот што го следеше бегалецот, за првпат зборуваше за апсењето, кое се случи на 13 декември 2003 година.

– Имавме некои информации кои ни покажаа точно каде се наоѓа. Имаа голем приклучок од стиропор што го ставаа и потоа го покриваа со лисја и нечистотија, песок, а имаше и цевка за воздух. Само го ископавме, го извлековме и песокот падна, пренесува Ројтерс.

Тимот фрли шок-бомба и Хусеин, кој тогаш имаше 66 години, излезе.

Холанд продолжи да раскажува:

– Рацете излегуваат од дупката, а потоа голема бушава коса. Го зграпчуваме и го извлековме.

Тој раскажа како Хусеин, кој имал „целосно автоматски Глок-15, бил разоружан од војник опишан само како „големиот Тексас“.

Откако го задржаа Хусеин, тие му рекоа: „Претседателот Буш ти испраќа поздрав“.

Холанд раскажа дека дупката длабока 8 метри и широка 6 метри има „само доволно простор да лежи во неа и мала клупа на која Хусеин можел да седне.

Тој додаде: „Беше прилично претепан. Тој само рече дека е претседател на Ирак и дека е подготвен да преговара, а тоа го кажа на англиски. И ние му рековме „Тоа време заврши, брат“.

Хусеин редовно го напушташе своето скривалиште, а локалните жители го предупредуваа за приближувањето на американските сили.

Тој беше обесен за злосторства против човештвото на 30 декември 2006 година, три години по апсењето.

Холанд служел и во елитниот тим на американската морнарица СЕЛС и во Делта тим на специјалните сили, а неговиот најстар син сега се приклучил на Зелените беретки.