Арсовски: Димова доделила над 54.000 евра на училиште во кое работат роднини на Маричиќ и на неговата сопруга

Лидија Димова мора веднаш да си даде оставка од позицијата директор на Националната агенција, бидејќи е заглавена во сомнеж за криминал до гуша, обвини портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски.

-Денеска сакаме да поставиме неколку прашања во врска со проект кој е доделен на средното општинско училиште ‘Коле Нехтенин’ од Штип, проект во вредност од над 54.000 евра, за едукација за туризам на Кипар. Прашањата кои што сакаме да бидат одговорени, коишто јавноста бара да бидат одговорени се следни:

Дали за овој проект што го споменав претходно, во вредност од 54.000 евра, за ова училиште да го добие главен протеже во Националната агенција била претседателката на Управниот одбор во истата агенција, Маринела Тушева, инаку сопруга на министерот за правда Бојан Маричиќ?

Бидејќи, прва братучедка на Маринела Тушева е Јулијана Саздова, наставник вработен во средното општинско училиште „Коле Нехтенин“, кое го добило проектот, додека, пак, нејзиниот татко, а вујко на Маринела Тушева е Нако Ташков, инаку член на училишниот одбор во училиштето.

Дали Маринела Тушева помогнала проектот да го добие училиштето во кое работи нејзината прва братучетка, а нејзиниот вујко е член на училишниот одбор?

Дали има одлуки на наставнички совет, училиштен одбор и Управен одбор за подготовка на апликацијата и реализација на истиот проект за кој се побарувани парите? Дали поминала одлуката на гласање на некое од овие тела коишто ги споменав?

Потребно е да се направи план за посебна проектна сметка во буџетот на училиштето, преку која ќе се реализира овој проект. Дали има таква сметка во училиштето?

Дали воопшто некој знае дека овие средства влегле во училиштето?

И за крај, каде и на чии сметки завршиле овие пари, односно кој е финалниот извештај, и дали ќе може да биде објавен од страна на Националната агенција и училиштето за да се отстранат сите сомнежи?

Па така, ако сè уште не ви е јасно од каде ѝ е силата на Лидија Димова и зошто сè уште не е сменета и разрешена од директор на институцијата, од страна на Управниот одбор на Агенцијата кој го води Маринела Тушева, одговорот може да го добиете во оваа прес-конференција, порача Арсовски.

Претходна вестВМРО-ДПМНЕ бара време да размисли за маските на отворено, а има и свои предлози
Следна вестТака сте одлучиле да живеете, во смрдеа и мрзеливост