НЕДЕЛНО ИНТЕРВЈУ

Ме гуши градежната офанзива, Скопје е веќе доволно големо 

По потекло од Виетнам, а сега професор во ДУМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ и диригент во Македонската филхармонија, кој долги години живее во Скопје,...

Скопје се претвори во град на нереален елитизам каде преовладува интересот

За Слаѓана Тасева, првиот човек на македонската „Транспаренси Интернешенл“, Скопје е  наш град кој сите подеднакво треба да го сакаме и да се грижиме за него. Кога ќе...

Денешново Скопје не го препознавам, има се помалку скопјани и обележја што ги паметам

Не може градоначалник кој никојпат не се качил на велосипед, да гради велосипедска патека, ниту пак сигнализација за пешаци ако никогаш не се нашол...

Скопје треба да се шири, но кон периферијата каде има голем и убав простор

Музичарот и композитор, Милан Завков целиот живот му останал верен на градот во кој што е роден и е сведок на големите промени кои...

Скопје станува конгломерат од 10 различни меѓусебно неповрзани целини

За докторот Нико Беќаровски некогашниот градски дух е уништен со големиот и неконтролиран прилив на нови жители во последниве децении. Кога ќе кажете Скопје, кои мисли...

Би ги одзел од Скопје немарноста на некои негови жители, отпадоците…

Зад нашиот познат писател Благој Иванов се цели 90 години живеење во родното Скопје. Доволно за многу дела, раскази, записи, сеќавања и верба дека...

Како може главниот плоштад да е толку сив, а пред 10 години беше толку зелен?

Горјан Јовановски, автор на познатата апликација „МојВоздух“ со која се следи аерозагадувањето, кој е и годинешен добитник на Европската награда за најдобар млад иноватор...

Градските татковци не водат некоја особена грижа за градот кој ние си го сакаме

При толку места на потегот кон Скопска Црна Гора, место за градба колку сакаш, градот го стиснаа во „мечкина дупка“ Познатиот композитор Стојан Стојков, градот во кој...

Сега Скопје да не се шири повеќе, немаме сили за одржување какво што е неопходно

Нашиот познат музички уметник Љубомир Бранѓолица бескрајно го сака Скопје, бидејќи тоа е градот кој го примил како свој кога пред речиси цели седум децении дошол...

Скопје го крадат и едните и другите партии, наместо да го градат

Би направил трамвај за да јавниот превоз биде функционален. Но, не би продолжел со градба на нови згради. Новите градби се веќе надвор од...