СКОПСКИ ТАЛЕНТИ

Со мехатроника почнав да се занимавам уште кога имав 10 години

Надареноста е среќа, ама без многу работа, храброст и целосна посветеност, не може да се направи нешто значајно, вели 17-годишниот Орхан кој е посветен...

Браво, златен, сребрен и бронзен медал за млади математичарки на Европската женска математичка олимпијада

Три медали – златен, сребрен и бронзен – освоија млади македонски математичарки- средношколки на Европската женска математичка олимпијада. Првото место го освоила Марија Атанасова ученичка во...

Прв успех за Христо Ковачи во Италија од 21 натпреварувач трката ја заврши 7ми

На првата трка за оваа сезона 2021 година, во Јесоло Италија, на квалификациите од 21 натпреварувач во класата "микромакс" Христо Ковачи обезбеди 8ма позиција за старт. Во формирачкиот круг поради...

Браво, талентираниот Алексиј се закити со златен медал на иранската геометриска олимпијада

Со златен медал на престижната Иранска геометријска олимпијада се закитил талентираниот математичар Алексиј Тасиќ од Основното училиште „Ѓорѓија Пулевски“ од скопски Аеродром. Во конкуренција...

Со пишување песни и приказни го чувам мајчиниот говор што е најзначајно за секој...

Ние имаме толку убав и мелодичен јазик, богат со зборови и изрази што навистина нема потреба да користиме странски изрази или некои чудни кованици,...

Напорната работа, дисциплината и добриот тренер се поважни од талентот

Одбојкарите Сара СЕРАФИМОВА и Ангел БОШКОВ од „ЈАНТА ВОЛЕЈ“  Талентот не е решавачки за успех туку упорноста во вежбањето, посветеноста на она што го правите....

Браво, бронза и пофалница за млади физичари на Балканската олимпијада

Македонските средношколци, Драго Јакимовски од Пробиштип и Мајкл Георгиевски од Кавадарци освоија бронзен медал и пофалница на втората Балканска олимпијада по физика, организирана од...

Многу играчи со помал талент, но со многу работа, успеале повеќе од поталентираните

Како позната фудбалска личност, како тренер кој сега веќе има 35-годишно искуство, нашиот познат фудбалски стручњак Ѓоко Хаџиевски има право да зборува за важноста...

Со одговорност и учество на проекти станав првенец на генерацијата

 Во животот нема некое конкретно мото кое ја води, но секогаш е упорна, снаодлива, работите ги гледа од позитивна страна. Во натпреварувањата сака да...

Студирајќи на „Принстон“ увидов што е најважно за еден талент да успее

Што е доволно за еден талент да почне да се реализира: самиот тој или и упорноста? Ова најчеста дилема има и свој трет одговор:...