ВО ФОКУСОТ

Полицијата е попустлива, судовите уште повеќе, затоа за 6 дена пострадаа 5 пешаци

Институциите само ќе бројат или и ќе реагираат? Чкрипење на кочници, а некогаш ниту тоа туку само силен удар... е најчесто она што претходи на...

И најскапото новогодишно украсување нема да го сокрие запустеното на улицата и плоштадот „Македонија“

Можеше ли дел од 285.000 евра да се потрошат понаменски?   Не сум да нема прослава и украсување на Скопје, но не мора сите пари...

Ќе се слушне ли мислењето на маџирмаалци или ќе живеат по хотели?

Познатото маало си има мака... Осумдесетина висококатници или десетици хотели? Ова е дилемата која сега се поставува во однос на тоа каков Детален урбанистички план...

Не им е лесно на спомениците во Скопје, Шилегов или ги мерка за рушење...

Повеќе треба четка, а не копач Недостојно е наши споменици да изгледаат вака запуштено! А ваму градоначалникот најавува уривање на споменици. Зарем не знае дека...

Водат чудна борба против превработеноста во администрацијата–со нови вработувања

 Земаат кредити и трупаат невработени на сигурни работни места Пред да дојдат на власт, велеа – Македонија има огромна државна и општинска администрација. Кога дојдоа...

Да имаше избори секоја година, платите и пензиите ќе ни беа како во Германија

Како тргна власта - земај дебело кредитче и бркај работа... Сето ова што се прави со покачувањето на платите е предизборен маркетинг. Тие кредити ќе...

Градоначалниците, пред да се пофалат за сработеното, требаше да се потсетат што ветуваа

Што направија за две години? Заврши половина од мандатот на скопскиот градоначалник и неговите општински колеги. Градоначалниците минатава недела се фалеа како двете години успешно...

Наместо да работат, политичарите се сликаат со оние кои не тешат дека некогаш ќе...

Што кажа францускиот амбасадор Тимоние, што објасни Елен Конве-Муре, заменик претседател на францускиот Сенат, што кажа новиот претседател на Европскиот парламент Давид Сасоли, што...

Три години чекаме изградба на ветениот студентски град, но ниту старите згради не се...

Ќе пристигне ли градењето барем заедно со ветениот трамвај? Министрите се насекирани - младите заминувале од Македонија. Велат правеле се нашата држава да е за...

И вчера роденото бебе е веќе презадолжено, власта не може без нови кредити

Државниот долг расте, може ли да не голтне? Владата се расфрла со пари на сите страни. Ветува секому, дава помош, нуди субвенции, најавува повисоки плати......