Дали животите на хронично болните се помалку вредни од тие на пратениците?

Хронично болните не се откажуваат од намерата да се изборат да бидат ослободени од работа во време на ковид хаосот. Писма и образложенија, медиумски настапи, но до овој момент се што направија не вроди плод. Владата, односно министерството за здравство им порачаа, метафорички кажано – со лесно да им оди живеењето и да внимаваат на себе.

Иако пораката од надлежните дел од здруженијата на хронично болни ја оценија како иронична, сепак сметаат дека не е време за револт и гнев, туку да не отстапат од намерата да издејствуваат да бидат ослободени од работа.
– Нема апсолутно никаква логика пратениците во Собрание да бидат ослободени од одење на работа, односно да функционираат онлајн, а ние – меѓу кои има и такви кои никако не смеат да носат маски повеќе од еден час- да си тераме на работа како да е регуларно живеењето?! Па дали нашите животи се помалку вредни од тие на пратениците?! – прашува хронично болен пациент во елкетронската пошта на „Скопско ехо“.

Според последната одлука, хроничните болни можат со специјалистички извештај да бидат ослободени од работа, но проблемот е што тој тешко се добива. Секојдневно пациенти со хронични болести тврдат дека не можат да закажат специјалистички преглед и по 6 месеци, а камо ли да добијат изјештај за ослободување и да бидат ослободени.

Претходна вестРегистрирани се 1039 нови случаи на вирусот, починаа 15 лица
Следна вестЌе го победува ли ВМРО – ДПМНЕ Шилегов само со објави на фејсбук и 2 – 3 соопштенија