Две години затворска казна за медицинската сестра што крадеше цитостатици од Онкологија

Две години казна затвор доби медицинската сестра од Клиниката за онкологија Амела Османовиќ, во случајот со кражба, односно изнесување на цитостатици.

-Таа во три наврати, во три различни денови, изнела ампули меѓу кои и цитостатици наменети за пациентите со карцином, објави „Слободен печат“.

Таа е во бегство уште пред да почне судењето. Во придружба на друго лице со автомобил била забележана на граничниот премин Табановце. Не им е достапна на органите на прогонот и нема почнато да ја издржува затворската казна,

Пресудата е правосилна. Обвинителството барало повисока затворска казна, но Апелација не го уважила таквото барање. Истовремено отворена е поголема истрага за злоупотреба на биолошката терапија на Клиниката, а каде што Јавното Обвинителство сомничи 5 лица меѓу кои и четворица доктори.

Претходна вестПоправката на потпорниот ѕид ќе ја направи Министерството за здравство, за подзмените води ќе решаваат град Скопје и општина Центар
Следна вестОдбор за акредитација на високото образование: Поништена акредитацијата на Проектот за основање на Факултет за здравствени науки на Меѓународниот универзитет во Струга