Ферари од 1962 година продадено за 51,7 милиони долари

Вчера во Њујорк беше продаден Ферари 250 ГТО од 1962 година за 51,7 милиони долари, што го прави вториот најскап автомобил некогаш продаден на аукција, објави Сотбис. Аукциските гиганти „Сотбис“ и „Кристи“ оваа недела ја завршуваат есенската сезона со милијарди долари, благодарение на делата на Пикасо, Моне и Сезан продадени за време на аукциите преполни со богати колекционери и анонимни купувачи на телефони.

Продаденото Ферари е најскапиот предмет во оваа сезона кој Сотбис го спореди со ремек-делата од светот на уметноста. Во сопственост на американски колекционер веќе 38 години, примерот на легендарниот италијански спортски автомобил на тој начин го симна од тронот истиот модел продаден во 2018 година за 48 милиони долари.

Но, оваа продажба не го урна апсолутниот рекорд за еден автомобил. „Мерцедес 300 СЛР Уленхаут Купе“ минатата година беше продаден за 135 милиони евра.

Еден од само двата примери на спортски автомобил продаден на доверлива аукција во мај 2022 година во музејот на германскиот производител во Штутгарт, тој беше најскапиот автомобил некогаш продаден во светот, без разлика дали е на аукција или приватна продажба.

Претходна вестТорба со алатки вредни над 100 илјади евра кружи над земјата, може да се види со двоглед
Следна вестСловенија го забрани енергетскиот пијалак кој е доста популарен кај младите во Македонија