И Македонија дел од акцијата „Мобиле 6“ на Фронтекс, пронајдени 505 украдени автомобили, 16 чамци…

Македонија била дел од операцијата „Мобиле 6“, што ја предводеше Фронтекс, а се спроведе во октомври годинава, на надворешните копнени граници на ЕУ, како и на граничните локации во Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Молдавија, Црна Гора, Србија. Во големата акција пронајдени се 505 украдени автомобили, околу 2.000 украдени делови за возила, 16 чамци, 32 надворешни мотори и 248 фалсификувани документи. Дополнително, органите-учеснички во операцијата идентификувале 209 шверцери на мигранти.

-Спроведувањето на законот идентификуваше различни криминални тактики за време на операцијата, вклучително и неколку случаи во кои беа вклучени таканаречените „клонирани автомобили“. Криминалците ги користат личните документи кои припаѓаат на друго возило, обично уништен автомобил, од иста марка, модел и боја. Документите им се доставуваат на властите во случај на постапка на гранична контрола поврзана со потрагата по украден автомобил. Ваквите инциденти претставуваат се поголем проблем за граничните службеници, бидејќи се зголемува софистицираноста на фалсификуваните идентификациски броеви на возила, се вели во соопштението на Европол.

Европол ја поддржа операцијата „Мобиле 6“ преку обезбедување експертиза за време на подготвителниот состанок, како и придонес во проверките на базата на податоци за време на акциската фаза.

– Како што е примерот со грчките власти кои побарале од гостинскиот офицер на Европол распореден на границата меѓу Грција и Турција да ги вкрсти информациите за уапсено лице. Осомничениот бил приведен додека се обидувал да ја премине границата со автомобил пријавен за украден во Австрија неколку дена претходно. Со информациите дадени од гостинскиот службеник на Европол, возилото било поврзано со барање на австриските власти, се вели во соопштението.

Операцијата била под капата на EMPACT, Европската мултидисциплинарна платформа против криминалните закани, која се справува со најважните закани од организираниот и сериозен меѓународен криминал што ја засега ЕУ. EMPACT го зајакнува споделувањето разузнавачки информации и стратешката и оперативната соработка помеѓу националните власти, институциите и телата на ЕУ и меѓународните партнери.

Претходна вестИзбраниците на Кире Лазаров денеска на прв пријателски мегдан со Грците во Солун
Следна вестПриведени 4 лица во Битола, кај нив пронајдени дробилка, марихуана и пари