„Јунајтед Груп“ силно ги отфрла неоснованите наводи во врска со нејзиниот бизнис во Македонија

-На 4 октомври 2023 година, Управата за јавни приходи изврши даночен преглед во просториите на Тотал ТВ и нејзините независни агенти. Тотал ТВ е сателитски платен ТВ оператор кој е дел од компанијата Јунајтед груп (United Group).

Тотал ТВ и нејзините агенти целосно соработуваа со инспекторите и ги обезбедија сите потребни информации. Јунајтед груп ги почитува даночните закони во сите земји во кои работи, вклучително и во Република Северна Македонија. Компанијата е уверена дека тековните даночни инспекции ќе покажат целосна усогласеност од страна на Тотал ТВ со сите даночни и законски барања, соопштија од компанијата.

-Во последните два дена српските провладини таблоиди шират злонамерни и неосновани гласини во врска со даночната инспекција. Јунајтед груп управува со единствениот независен ТВ канал во Србија и како резултат на тоа, редовно е напаѓан и оцрнуван од провладините таблоиди. ‘Информер’ и другите српски таблоиди пренесоа невистини за целите на истрагата во нивното покривање на веста, што имплицираше дека е вклучена и самата Јунајтед груп, како и нејзините акционери. Даночниот преглед се однесуваше само на Тотал ТВ. Згора на тоа, таблоидите грубо ја нарушија презумпцијата на невиност и тврдеа дека Тотал ТВ е виновна за даночно затајување.

За жал, одредени медиуми надвор од Србија ги објавија овие клеветнички наводи без да го проверат нивното потекло или да направат било какви истражувања. Јунајтед груп ќе ги преземе сите неопходни правни дејствија за да го одбрани својот углед и да ја врати вистината, се додава во реакцијата од компанијата која инаку е со седиште во Холандија и е водечки телекомуникациски и медуимски оператор во југоисточна Европа, активна во 8 држави, има повеќе од 15,5 милиони корисници и е со речиси 15.000 вработени лица.

Претходна вестМВР со апел: Зачестена појава на фишинг напади, граѓаните да не ги споделуваат личните податоци со непознати лица
Следна вестНапад со нож во француско училиште, убиен професор, напаѓачот извикувал „Алах Акбар“