Контролорите на летање денеска решаваат дали ќе штрајкуваат

Одлука дали ќе штрајкуваат во текот на новогодишните празници денеска се очекува да ја донесат контролорите на летање, членови на синдикалната организација во државната М-НАВ. Најавата за штрајк следи откако раководството на М-НАВ распишало два огласи со критеируми кои, според синдикатот, се спротивни на договорот кој го постигнаа пред три месеца, а кадарот кој сакаат да го вработат не е потребен.

Членството денеска напладне ќе се собере и заеднички ќе реши дали ќе го одржат предупредувачкиот штрајк во понеделник од 10 до 17 часот и потоа повторно уште два дена, од 31 декември до 2 јануари. Тие бараат поништување на спорните огласи.

-Ние немаме проблем со министерот или со некој од Влада. Ние проблем имаме со нашите директори кои не ги почитуваат работите кои беа договорени. Ќе им пренесеме утре на членството и ќе знаеме дали ќе има промена околу цела оваа активност, вели Александар Тасевски, претседател на Синдикатот на контролорите на летање

Претходно, Тасевски имаше средба со министерот за транспорт и врски Благој Бочварски на која било договорено дека во наредниот период во постапките за сите јавни огласи за нови вработувања во делот на оперативниот кадар, ќе биде вклучен и Синдикатот,

Бочварски е убеден дека контролорите на летање ќе го откажат најавениот штрајк.

-На сите прашања се работи во координација со Синдикатот. Остана уште едно прашање на кое вчера дискутиравме. И граѓаните да бидат сигурни дека правиме сè, правиме напори и убеден сум дека контролорите од таа најава ќе отстапат. Тие ќе имаат свој состанок, но по она што го дискутиравме и двајцата заклучивме дека интересот на граѓаните и на државата мора да биде пред сè и над сè, рече министерот Бочварски.

Претходна вестМито Хаџивасилев – Јасмин и со пушка и со перо се бореше за Македонија
Следна вестВоздухот во Скопје и утрово е нездрав за дишење