Левица: Пензионерите со најмали пензии треба да добијат најголемо зголемување

Зголемувањето на пензиите согласно важечката Методологија не само што не и’ служи на целта за која што е донесена, туку го зголемува финансискиот јаз помеѓу пензионерите, реагира денеска партијата Левица.

Ова опозициска партија во денешното соопштение наведува дека согласно новата Методологија за усогласување на пензиите, пензионерите ќе добиваат зголемување на пензиите два пати годишно во март и септември, а зголемувањето ќе биде процентуално исто за сите. Односно, сите пензионери ќе добијат зголемување од 6,8 отсто, со што зголемувањето на пензијата ќе зависи од висината на самата пензија. Односно, оние пензионери кои имаат најголеми пензии ќе добијат најголемо покачување од околу 3.500 денари, додека пензионерите со најмали пензии ќе добијат најмало зголемување на пензиите (од околу 850 денари).

-Токму ова најмногу ги разлути пензионерите кои го чекаа ова зголемување со години, но наместо задоволство, добија разочарување и револт. Во услови на економска криза, со огромна стапка на инфлација и енормно зголемување на цените на основните прехрамбени продукти (некои дури и за 100%) недозволиво е процентуално зголемување на пензиите. Методологијата за усогласување на пензиите има за цел токму да ги амортизира проблемите кои настапуваат од зголемувањето на цените и трошоците за живот, а во насока на подобрување на квалитетот на животот на пензионерите, порачаа денеска од Левица преку соопштение.

Левица додава дека во услови на континуиран раст на цените на продуктите кои важат подеднакво за сите, зголемувањето на пензиите треба да биде во насока на зајакнување на куповната моќ на најсиромашните, а не обратно.

-Затоа апелираме Владата на СДСМ и ДУИ наместо популистички решенија, да донесе решенија кои ќе донесат резултати и бенефит за пензионерите, а не разочарување и револт, се наведува во соопштението од Левица.

Претходна вестСо лажење и крадење туѓи проекти, не се прави рејтинг, му порача Градот Скопје на бутелскиот градоначалник Костовски
Следна вестНад 960 илјади денари казна за компаниите кои не ја почитуваа замрзнатата цена на лебот