Лондон „светска престолнина за развод“, разведените жени добиваат стотици милиони долари

Одлуката на британскиот судија минатата година шеикот Мохамед бин Рашид ал-Мактоум, емирот на Дубаи, да плати развод од 554 милиони фунти (679 милиони долари) на неговата поранешна сопруга, принцезата Хаја, го потврди статусот на Лондон како град „светска престолнина за развод“, барем за богатите и славните.

Судскиот систем во Обединетото Кралство е навистина дестинација за сопругите на супербогатите кои сакаат да се разведат, главно поради правната традиција која е поповолна од повеќето за финансиски послабата страна.

Повеќекратните сопружници имаат обезбедено исплати од повеќе милиони фунти, понекогаш во износ од 50% од имотот на нивниот сопруг.

Ова е резултат на значајната пресуда во 2000 година, каде што концептот на „еднакво споделување“ на средствата стана норма. Често цитираниот случај „White v White“ се однесува на Мартин Вајт и Памела Вајт, фармери од Сомерсет кои поднеле барање за развод во 1994 година. По долги години расправија, судот утврди дека г-ѓа Вајт има право на 40% од имотот на парот од 4,6 милиони фунти (5,6 милиони долари), иако повеќето од нив беа на име на г-дин Вајт. Иако парот не беше супербогат, преседанот што го направија имаше огромни последици.

Во случајот со шеикот, за кој се верува дека е мултимилијардер, британскиот судија Филип Мур во ноември 2021 година пресуди дека мора да и надомести на својата поранешна сопруга Хаја за нејзиниот имот, вклучувајќи: 13,6 милиони фунти (16,6 милиони долари) за накитот на Хаја; 1 милион фунти (1,2 милиони долари) за облека за висока мода; 1 милион фунти (1,2 милиони долари) за автомобили; и 5 милиони фунти (6,1 милиони долари) за тркачки коњи. Хаја поднесе и тужба за развод и старателство над нејзините две деца откако избега во Велика Британија во 2019 година.

Лондон беше сцена на некои од најскапите разводи на финансиската елита.

Во 2014 година, на британскиот инвеститор Сер Кристофер Хон му беше кажано да плати 337 милиони фунти, речиси половина од своето богатство од 700 милиони фунти, на неговата американска сопруга Џејми Купер-Хон. И покрај тоа што Хон сам ги заработил парите, судот пресудил дека неговиот бизнис се водел во „партнерство“ со неговата сопруга, објави „Дејли Телеграф“.

Во 2017 година, на рускиот олигарх Фархад Ахмедов му беше кажано да и предаде 453 милиони фунти, околу 40% од своето богатство на неговата сопруга Татјана.

И во анонимниот случај за развод од 2013 година познат како „М против М“, судијата изјави дека 50% од богатството на еден Русин од 107 милиони фунти треба да оди на неговата поранешна сопруга Русинка, која поднела барање за развод во Лондон.

Познатиот британски адвокат Марк Харпер, за „Гардијан“ во 2015 година ќе изјави – Ако вие сте личноста со пари, тогаш повеќето луѓе ќе ги преместат небото и земјата за да избегнат развод во Англија бидејќи законот е многу подарежлив за вообичаено, сопругата, лицето без пари.

Судскиот систем на Обединетото Кралство е исто така поволен за послабата страна бидејќи долгогодишните средства пред брак, како наследство или имот купен пред свадбата, се третираат на ист начин како и имотот стекнат по бракот. Ова не е случај во многу други држави.