Мајмунските сипаници се умерен ризик за јавното здравје

Светската здравствена организација соопшти дека мајмунските сипаници во моментов претставуваат „умерен ризик“ за јавното здравје на глобално ниво, отакако забележани се случаи во држави во претходно немало.

-Ризикот по јавното здравје би можел да стане поголем доколку вирусот ја искористи можноста и се влезе во телото како човеков патоген и се прошири во високоризичните групи, а тоа се малите деца со слаб имунитет, изјавиле од СЗО.

До 26 мај потврдени се 257 случаи на мајмунски сипаници, а се сомнева дека има уште 120 случаи во 23 земји кои не се ендемски за вирусот.