Македонија годинава е на 67-то место од 142 земји според индексот на владеење на правото

Шеесет и седмо место од вкупно 142 држави, на оваа позиција се наоѓа Македонија според Индексот за владеење на правото во 2023 година на Светскиот проект за правда (WJP).

Трите земји со најниски резултати во групата покрај Северна Македонија се Белорусија, Русија и Турција (117- то место на глобално ниво ). Србија се наоѓа на 93 место, додека пак Албанија на 91 место.

Регионално, Северна Македонија е на 5-то место од 15 земји во Источна Европа и Централна Азија.

Факторот на владеење на правото што најмногу опаѓа помеѓу 2016 и 2023 година се основните права.

Ограничувањата на владините овластувања се намалуваат во 56% од земјите, во споредба со 58 отсто во 2022 година и 70 проценти во 2021 година.

На глобално ниво, најдобро рангирана земја во Индексот за владеење на правото на ВЈП за 2023 година е Данска, а потоа следат Норвешка, Финска, Шведска и Германија. Земја со најнизок резултат е Венецуела, потоа Камбоџа, Авганистан, Хаити и Демократска Република Конго.

World Justice Project (WJP) Rule of Law Index е водечки извор во светот за оригинални, независни податоци за владеењето на правото. Сега опфаќа 142 земји и јурисдикции, индексот се потпира на повеќе од 149.000 анкети во домаќинствата и 3.400 правни лекари и експертски истражувања за да се измери како владеењето на правото се доживува и перципира низ целиот свет.

Претходна вестЈавно обвинителство: Доказите за Онкологија се обезбедени, кој има дополнителни има обврска и да ги пријави
Следна вестТројца македонски државјани, татко и две деца, ја напуштија Газа