Мнозинството Хрвати бара втора работа – над 70% од платата им оди на храна и комуналии

Хрватска е држава ќленка на ЕУ, но населенито тешко се справува со скапотијата. Имено, двајца од тројца Хрвати размислуваат да најдат втора работа за да ги задоволат своите основни потреби, бидејќи нивната моментална плата не е доволна поради континуираниот пораст на сите цени и трошоците за живот. Ова го објави хрватската новинска агенција Хина, цитирајќи ги резултатите од анкетата на веб-страница за барање работа „Мој Посао“.

Вкупно 67 отсто од 750 испитаници размислуваат да најдат втора работа, покажува истражувањето.

Инфлациските притисоци, кои произлегуваат од зголемените трошоци за електрична енергија, храна и други животни трошоци, ставаат на тест многу работници и нивните семејства, истакна МојПосао, додавајќи дека и покрај континуираните зголемувања на платите, многу Хрвати имаат проблем да врзат крај со крај за да ги задоволат потребите.

Испитаниците веруваат дека им треба втора работа за да го надополнат буџетот за домаќинството, а тоа укажува на алармантен тренд во финансиските предизвици со кои се соочуваат многу вработени луѓе.

Мнозинството од испитаниците рекле дека најголемиот дел од приходите, дури и до три четвртини од платата, оди на сметки за храна и комунални услуги.

Еден од 10 луѓе има втора работа. Еден од десет луѓе вели дека сега имаат две работни места за да преживеат, истакнувајќи дека тоа е неизбежно.

Иако 13 проценти од испитаниците рекле дека не размислуваат за втора работа затоа што се задоволни со платата и можат да ги задоволат сите свои потреби, тие забележуваат дека можеби ќе почнат да размислуваат за нова или втора работа доколку трошоците за живот продолжат да растат и работодавачите не ги зголемуваат платите за да ги компензираат зголемените трошоци.

Претходна вестОрбан: Во Унгарија нема да има собири за поддршка на „терористички организации“
Следна вестПочнува 8. МФФ Киненова: Храбри филмски авторски гласови од цел свет со нивните деби филмови