Може ли Македонија да развива наука ако не вложува во неа?

Денеска е Светски ден за мир и развој. Поконкретно кажано тоа е денот посветен на науката. До каде е Македонија со науката? Образованието е на многу ниски гранки, како е со науката, се вложува ли доволно има ли научници кои сакаат да творат?

Ова се прашања кои треба сите, а најмногу одговорните лица, да си ги поставуваме не само овој ден. Науката во целиот нормален свет води напред.

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје организираше дебатата „Науката на УКИМ во функција на подобро општество“. Тема на годинашното одбележување на овој ден, кој УНЕСКО го прогласи во 2001 година, е „Доверба во науката“.

Ректорката на УКИМ Биљана Ангелова рече дека довербата во науката го поттикнува развојот и затоа, рече, „мора да градиме доверба кај граѓаните и во општеството за науката што ја продуцираме – тоа е наша задача и обврска“. Покрај глобалниот одговор на современите предизвици, додаде таа, треба и нашата академска заедница да се вклучи во тој процес и да помогне во примената на научните достигнувања во пошироката општествена заедница.

Но, како што рече, иако во светот се зголемуваат вложувањата во истражувања, земјите во развој се уште инвестираат помалку од 1 процент од нивниот БДП.

-Во оваа група е и Македонија со инвестирање во истражување и развој од 0,3 проценти од БДП. За да може да се држи чекор со развиениот свет, нашата држава ќе треба да ја зголеми својата посветеност на истражување и развој… Нашиот пристап кон обезбедување инвестиции за наука и истражување не може да се сведе само на еден извор, кој, за жал, не е издашен, туку мора да бидеме проактивни и да бараме излез на меѓународна сцена, да ги зајакнеме сопствените капацитети за пристап  до ЕУ-фондовите за финансирање меѓународни проекти, истакна Ангелова.

Може ли наука да се развива ако нема доволно средства, ако не се вложува во неа? Поразителен е фактот дека буџетот за наука предвиден за оваа година е еден од најниските во последните години.

Ако вака се продолжи, во државата единствена научна гранка и тема ќе биде – како без средства да се развива висока наука?

Може, па, ќе успеат да дадат одговор…

Претходна вестДизелот поевтинува за 2,5 денари, бензините со иста цена
Следна вестСо салмонела досега заразени 12 ученици во Карпош, затворени шест училишни кујни