На 24 ноември ќе се блокираат сметките на оние кои не платиле солидарен данок

На 24 ноември ќе им бидат блокирани сметките на компаниите кои дотогаш не го платиле данокот на солидарност, кој оваа година беше воведен како еднократен и кризен, најави денеска Сања Лукаревска, директорката на Управата за јавни приходи.

На денешната прес-конференција како одговор на новинарско прашање тaа објасни дека наскоро ќе ги достават опомените.

– Согласно нашиот календар, на 6 ноември ќе ги доставиме опомените. Доколку и по тоа нема направено уплата, на 24 ноември ќе пристапиме кон блокирање на нивните сметки, рече Лукаревска.

Директорката на УЈП нагласи дека една компанија може да го одложи плаќањето до крајот на годината, но со банкарска гаранција или со залог на движен и недвижен имот

До сега се собрани 2,21 милијарди денари од данокот на солидарност, или околу 36 милиони евра, но 50-тина компании, од вкупно 150 обврзници, се уште го немаат подмирено

257 милиони денари е најголемиот поединечен износ платен за данок за солидарност.

Лукаревска додаде дека меѓу оние кои немаат платено има и јавни претпријатија.

Претходна вестСо автомобил удрил во работна машина, го оставил сопатникот тешко повреден и побегнал
Следна вестСкопјанка тешко се повредила во градски автобус