На Медитeранските игри во Алжир злато за Нуров, бронза за Егоров

Македонските борачи остварија голем успех на Медитеранските игри во Алжир откако освои еден златен и еден бронзен медал. Македонскиот борач Магомедгаџи Нуров го освои златниот медал откако синоќа по голема борба го победи Фејзулах Актурк од Турција со резултат од 4:3.

Извонредниот Нуров иако губеше со 3:0, со два слични зафати направи резултатски пресврт. Најпрво намали на 3:2, а потоа, на две секунди пред крајот успеа да ја обезбеди победата и златниот медал.

Неколку часа претходно, бронзен медал освои и македонскиот борач Владимир Егоров.

Од Македонскиот олимписки комитет (МОК) посочуваат дека Нуров, кој е стипендист на МОК и кој освои бронзен медал на Светското првенство во Нур-Султан (Казахстан) во 2019 година, во овој момент е еден од тројцата најдобри борачи во светот, а со сигурност ќе атакува на медал на Олимписките игри во Париз 2024 година.