Научниците предвидуваат: Не очекува глобална експанзија на суво земјиште

Научниците предвидуваат големо намалување на копнената акумулација на вода во следните 70 години, што ќе биде придружено со глобална експанзија на суво земјиште до околу 10 отсто, објави Кинеската академија на науките (CAS). Намалувањето на складирањето вода, во кое доминираат варијабилноста на врнежите и испарувањето, би можело да достигне од 41 до 84 отсто до 2100 година, според најновата студија објавена во списанието (Science of Climate and Atmosphere).

За да го открие влијанието на копненото складирање на вода врз растот на сувата вегетација, истражувачки тим од Институтот за аеронаутички информации за истражување на Кинеската академија на науките спроведе студија заснована на сателитски набљудувања.

Тие забележаа целокупно зголемување на растот на вегетацијата низ сушните региони во светот од 1982 до 2016 година, при што се намали складирањето на копнената вода во тие региони. Според Кинеската академија на науките, наодите покажуваат негативна корелација меѓу двата показатели, особено во областите во кои доминира земјоделско земјиште.

Со помош на далечински набљудувања, симулации на модели и методи на машинско учење, тимот истражувачи предвиде дека сувите предели во светот би можеле да се прошират за 4,1 до 10,6 отсто до 2100 година, со големи намалувања на складирањето на копнената вода.

Наодите, според студијата, ја истакнуваат потребата од усогласено планирање за балансирана еколошка обнова, управување со земјоделството и користење на водните ресурси.

 

Претходна вестИ без една нога Алексо Демниевски Бауман го предводеше 15-тиот Македонски корпус на Сремскиот фронт
Следна вестБраво: 6 ученици од „Песталоци“ освоија 44 медали на престижната Детската олимпијада во знаење во Лондон