Независниот полициски синдикат со прашања до министерот за набавката на 600 ремени

Осум дена полициската станица за обезбедување на границата во Танушевски е без струја, а два дена е без вода, алармираше денеска Независниот полициски синдикат. Претседателот на овој синдикат Гоце Делчев – Тодев јавно праша дали надлежните во МВР ќе се погрижат и за соодветни набавки на струја и вода за станицата во Танушевци.

-Осум дена, полициската станица во Танушевци е без струја, два дена без вода. Дали ова ќе биде основа за тие што се грижат за набавки и набавуваат нешто што не знаеме каде ќе заврши, ќе имаат доблест да го набават и ова што јавно го кажувам. Не може полициската станица Танушевци да има невиден проблем со струјата, и ЕВН е запознаена, да има проблем со набавка и дотур на вода, а надлежните во Министерството за внатрешни работи да останат без коментари, реагираше претседателот Делчев – Тодев.

Независниот синдикат на полицијата нема свои претставници во комисијата за јавни набавки во МВР па Делчев – Тодев јавно упати прашање до министерот и за набавка на скапи ремени.

-Дали овие ремени ќе бидат планирани за 600 вработени во полиција кои се пензионери и три години, година за година продолжуваат да работат, ќе бидат за 300, 400 или 600 началници во полицијата како раководни лица во рамките на полицијата, ќе бидат ремени наменети за некоја нова генерација на полицијата. Не знам која е намената на набавката на овие 600 ремени по висока цена, рече претседателот Делчев – Тодев.

Во име на Независниот полициски синдикат тој јавно го праша министерот за внатрешни работи и како се случило во периодот додека траеше полицискиот час да се определат комисии за водење дисциплински постапки во рамките на Министерството со само еден потпис, дали се валидни и дали се согласно регулативата.

Претседателот Делчев – Тодев рече дека досега, поради полицискиот час и состојбата со коронавирусот имале толеранција и не ги изнесувале јавно проблемите во полицијата, но со олабавување на мерките најави дека ќе продолжат јавно да бараат одговори на прашања поврзани со полицијата.

Тој го повикува министерот и премиерот да го решат проблемот за барањето награди за полицајците.

Претходна вестЗошто Заев на социјалните мрежи го избегнува уставното име на Македонија?
Следна вестТројца починати и 38 новозаразени од вирусот-во Скопје дури 24