Новиот трговски центар среде Скопје го зголеми бројот на пешаците, како ќе се зголеми безбедноста?

Отворањето на новиот трговски комплекс во централното градско подрачје на Скопје значително го зголеми сообраќајот на околните сообраќајници. Во изминативе неколку дена значително е зголемено како движењето на возилата, така и на пешаците по и онака преполните сообраќајници „Св. Кирил и Методиј“ и „Железничка“ кои поминуваат покрај трговскиот комплекс.

Иако во изминативе денови не се забележани некои сообраќајни незгоди, ова сепак го отвора прашањето за безбедноста во сообраќајот во овј дел од Скопје. Впечаток е дека иако овие две сообраќајници се изградени според стандарди, но сепак се чини дека е потребно одредено зголемување на безбедноста. Ова посебно се однесува на улицата „Железничка“ по која скопските возачи возат мошне брзо од насоката на Капиштец кон Кисела Вода и на која не се ретки сообраќани несреќи. Пред неколку месеци на оваа сообраќајница се случи и тешка несреќа кога загина жена-пешак на обележан пешачки премин. Такви опасност демнеат и на улицата „Св. Кирил и Методиј“ по која поминува наголем дел од пешаците кои сакаат да го посетат трговскиот комплекс..

Надлежните градски органи за сообраќај би можеле да ја проценат состојбата и да ги согласат сите ризици кои сега се појавуваат. Зголемувањето на мерките за безбедност како, на пример, легнати полицајци, огради, видливо обележување на пешачките премини и слично, секако би било добредојдено.

Полицијата исто така треба да е поприсутна. А зголемената внимателност на возачите и пешаците се подразбира.

Претходна вестСДСМ: Ги зголемивме платите на наставниците за 55 отсто
Следна вестОмаж во чест на академик Анте Поповски