Ново истражување: Музиката ја намалува болката кај новороденчињата при медицински процедури

Новото истражување на тим од Универзитетот Томас Џеферсон во Филаделфијa, покажа дека смирувачката музика во позадина, за време на мали медицински зафати може да  ги ублажи знаците на болка кај новороденчињата, пишува „Гардијан“. Помалите медицински зафати, како што се инјекциите, вакцините или тестовите за крв, редовно се прават кај новороденчињата, и додека некои луѓе тврдат дека мозокот на бебињата не е доволно развиен за тие навистина да чувствуваат болка, неодамнешното истражување сугерира дека тие ја доживуваат слично како возрасните.

Во новата студија, д-р Саминатан Анбалаган, соработник за неонатална и перинатална медицина, на Универзитетот Томас Џеферсон во Филаделфија, САД, вели дека раните искуства на болка, може да ги променат реакциите на болка подоцна во животот и да доведат до други долгорочни негативни исходи.

Поради тоа, таа смета дека воспоставувањето на лесен и сигурен метод за намалување на болката кај новороденчињата е од клучно значење.

Тимот на научници ги измериле нивоата на болка, на 100 новороденчиња кои биле подложени на тест на крвта со боцкање како дел од рутински преглед за ретки, но сериозни состојби како цистична фиброза и наследни метаболички нарушувања.

На сите им била дадена мала доза шеќерен раствор две минути пред постапката, додека на 54 од доенчињата им била свирена инструментална приспивна песна од Моцарт 20 минути пред, за време и пет минути по постапката. Останатите бебиња не слушале музика.

Тимот ги проценил нивоата на болка кај бебињата, користејќи стандарден систем за бодување кој ги проценува изразите на лицето, плачот, шемите на дишење, движењата на екстремитетите и будноста, со максимален можен резултат од седум.

Студијата, објавена во Педијатриско истражување, покажа дека додека бодовите за болка биле нула за двете групи пред боцкањето на петицата, просечниот резултат на болка кај доенчињата кои слушале приспивна песна е значително помал за време и веднаш по процедурата во споредба со оние кои не слушале. на музиката.

Наодите покажале дека новороденчињата изложени на музиката на Моцарт покажале „статистички и клинички значајни“ намалувања на резултатите на скалата за неонатална болка, што важело пред боцкањето, за време на боцкањето и по него.

Научниците по ова истражување, заклучуваат дека музичката интервенција претставува едноставна, репродуктивна и евтина алатка за ублажување на болката при помали процедури кај здрави новороденчиња.

– Предложуваме во идните студии, да се истражуваат ефектите од слични интервенции, како што е снимениот родителски глас, наместо музиката на Моцарт, рекла д-р Аналбаган.

Претходните истражувања сугерираа дека предвремено родените бебиња може да чувствуваат помалку болка за време на медицинските процедури, кога ќе им зборуваат нивните мајки, и дека слушањето на гласот на нивната мајка го зголемува нивото на окситоцин во нивната плунка.

Претходна вестГи избркаа младите – пензионерите ги ставаат под тепих
Следна вестМалолетничка тешко повредена на булеварот „Борис Трајковски“, возачот избегал