Обвинение за поранешна пратеничка, направила измама од 100.000 евра за патарини

Основното јавно обвинителство Скопје денеска соопшти дека поднело Обвинителен акт против едно лице за продолжено кривично дело – Измама во службата од член 355 став 3 во врска со став 1 и во врска со член 45 став 3 од Кривичниот законик. Станува збор за предметот во јавноста познат како „Друмарина“ за кој истражната постапка ја водеше Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите.

-Обвинетата во периодот од 01.01.2011 до 16.12.2015 година, како службено лице – пратеник во Собранието на РМ, со намера за себе да прибави противправна имотна корист, сторила повеќе временски поврзани дејствија што претставуваат повеќекратно остварување на исто дело, притоа искористувајќи ист траен однос и прилики. Таа до службите во Собранието поднесувала лажни фискални сметки од патарини, како да остварила 904 патувања заради присуство на седници во наведениот период, со што го довела во заблуда овластеното лице во Собранието да изврши незаконита исплата на средства за патни трошоци во значителен вкупен износ од 6.458.551 денари, се наведува во соопштението.

Инаку, пред извесно време во медиумите  се потенцираше дека овој предмет се однесува на поранешната пратеничка од ВМРО-ДПМНЕ, Силвана Боневаза, а истражна постапка водеше СЈО.

Во обвинението се наведува дека од почетокот на 2011 година обвинетата имала сместување – станови во Скопје и не патувала за присуство на секоја седница на Собранието на релација од Струмица до Скопје и обратно, а лажните фискални сметки биле обезбедени од други лица кои патувале. Потоа обвинетата овие фискални сметки ги приложувала кон налозите за службени патувања.

Претходна вестУниверзална сала е љубоморна на новиот клинички центар
Следна вестИзгоре автобус на автопатот Скопје – Св. Николе, возачот на време избегал