„Огнениот прстен“ се појави над небото на САД

Астрономите и набљудувачите на ѕвездите викендов беа сведоци на прстенесто затемнување на Сонцето во делови од САД, Централна и Јужна Америка, пишува Би-Би-Си. Небесниот настан се случува кога Месечината минува помеѓу Земјата и Сонцето, блокирајќи го најголемиот дел, но не сосема целата сончева светлина.

Патеката на прстенестото затемнување на Сонцето на 14 октомври се протегала на широк простор. Оние кои се наоѓале на патеката на прстенестото затемнување биле сведоци на целосниот ефект на „огнениот прстен“, додека оние блиски региони би виделе делумно затемнување.

Претходна вестДефект остави дел од Кисела Вода без парно греење
Следна вестМузика на Прајснер од филмовите на Кишловски во изведба на Филхармонија