Оние кои ќе одбијат работа во Германија повеќе нема да добиваат помош

Оние кои ќе одбијат работа во Германија повеќе нема да добиваат помош во вид на компензација, изјави германскиот министер за труд – Хубертус Хајл. Според неговиот план, на секој што целосно ќе одбие да работи, ќе му бидат укинати бенефициите до два месеци. Но, државата ќе продолжи да им ги плаќа становите за да се спречи бездомништвото.

– Планираната уредба за вкупни одбитоци е наменета за оние кои неразумно и самоволно одбиваат да прифатат разумно работно место што им е понудено. Уредбата ќе биде во согласност со пресудата на Сојузниот уставен суд за финансиски санкции на граѓаните, соопштија од Министерството, објави списанието „Феникс“.

Се укинува и граѓанскиот додаток, но останува основната идеја за подобро вклучување на луѓето на пазарот на труд преку обука. Надоместокот за обука и додатокот за дополнителна обука ќе продолжи да се плаќа на учесниците на курсевите за професионална обука. Секој кој започнал подобна мерка ќе го добие бонусот додека не ја напушти или заврши мерката.

Германската федерална влада сака да го одобри ова ново правило до 2 јануари, а потоа треба да се примени што е можно поскоро.

 

Претходна вестТргувале со луѓе и деца, обвинителен акт и проширување на истрагата за уште шест лица во предметот „Исар“
Следна вестПожар во гаража од куќа во Битола, сопственикот почина