Пендаровски не го потпиша Законот за игри на среќа

Oдлука да не го потпише Указот за прогласување на Законот за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри, што Собранието на Македонија го донесе на седницата одржана на 7 февруари 2024 година, донесе шефот на државата Стево Пендаровски.

Во соопштението објавено на неговата веб-страноца се наведува дека одлуката е донесена врз основа на детална анализа на текстот на Законот и на постапката во која што овој Закон е донесен, како и по спроведени консултации со Делегацијата на Европската Унија во Македонија, како наш најважен партнер во земјата во процесот на преговори.

Претседателот Пендаровски смета дека измените и дополнувањата на законот се донесени преку несоодветна употреба на забрзаната процедура за усогласување на нашето законодавство со правото на Европската Унија, популарно позната како „процедура со европско знаменце”, во ситуација на отсуство на суштинско „аки” (задолжително право на ЕУ) во областите што ги опфаќа овој Закон и фактот дека Законот не наведува дури ни лимитирано „ЕУ аки” што може да биде релевантно.

-Претседателот Пендаровски, имајќи ја предвид важноста за сеопфатно регулирање на оваа област, но и за легитимните и оправдани грижи на граѓаните во однос на можното штетно влијание на игрите на среќа и забавните игри врз младите, особено врз нивниот психолошки развој, го повикува Собранието без одложување одново да почне дебата и постапка за ова прашање, но во редовна законодавна постапка со широка и инклузивна дебата со сите засегнати страни, онака како што ѝ доликува на една зрела парламентарна демократија, се вели во објаснувањето на претседателот.

За одлуката, претседателот Пендаровски го информираше претседателот на Собранието, Јован Митрески.

Претходна вестЉупчо Коцевски именуван за Републички јавен обвинител
Следна вестВладата го купува мирот: Дозволија бесплатни патни листови, возачки и сообраќајни дозволи….