Почина и второто лице кое имаше трансплантација на свинско срце

Лоренс Фаусет, вториот човек на кој му беше извршена трансплантација на генетски модифицирано свинско срце, почина шест недели по експерименталната процедура. Медицинскиот центар на Универзитетот во Мериленд, каде што е спроведена експерименталната процедура, објави дека во последните денови срцето почнало да покажува знаци на отфрлање, пренесува загрепски „N1“.

– Последната желба беше максимално да го искористиме она што го научивме од ова искуство, за другите да добијат шанса за ново срце кога човечкиот орган не е достапен. Потоа на тимот од лекари и медицински сестри собран околу него му кажа дека не сака сите нас. Неизмерно ќе ни недостига, изјави Бартли Грифит од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мериленд, кој ја изврши експерименталната операција.

Лоренс Фаусет (58) првпат беше примен во болница на 14 септември откако претрпе срцева слабост, а шест дена подоцна беше подложен на експериментална трансплантација.

Во неделите по трансплантацијата, лекарите известија дека тој постигнал значителен напредок, вклучително и учество во физикална терапија и поминување време со своето семејство. Еден месец по операцијата, лекарите рекоа дека веруваат дека неговото срце работи одлично и дека ги повлекле сите лекови за срце.

 

Претходна вестПротестите не запираат, штипските пензионери ги покажаа празните паричници
Следна вестСовет за безбедност: Безбедоносна состојба е стабилна, надлежните институции да продолжат да ги следат состојбите