„Политизација на пејсажот“ вечерва во МСУ

Вечерва со почеток во 19 часот во Музејот на современа уметност ќе се одржи предавањето на Марк Басин – „Политизација на пејсажот“. Станува збор за дело кое се однесува на семантичките потенцијали на уметничкото прикажување на природата за време на соцреализмот во Русија.

-Ова подразбира дека покрај темите на индустриската обнова и општетствената трансформција, природата претставува една од главните преокупации на уметниците, особено во периодот од 1930-тите до 1950-ти, кога ‘Сталинистичката политичка естетика’ тврди дека политичките и општествените вредности можат да се пренесат преку сликите на пејзажот, стои во најавата за настанот во МСУ.

Инаку, Марк Басин е професор на на Универзитетот Содерторн во Стокхолм и визитинг професор на универзитетот Упсала, како и соработник на Шведскиот институт.