Самостојна изложба „Лирски експресии“ на Владимир Величковски

Вечерва во 19 часот во КСП Центар „Јадро“ ќе биде отворена самостојната изложба „Лирски експресии“ на Владимир Величковски. На изложбата, којашто се организира и во соработка со Здружението „Училница осум 8“,  Величковски ќе се претстави со селекција од слики и цртежи што ги има работено во изминатите неколку години.

На вечерта на отворањето на изложбата, Величковски ќе го изведе и социјалниот перформанс „Идентитет“.

Величковски е македонски сликар, историчар на уметноста, универзитетски професор, ликовен критичар. Дипломирал (1974) и докторирал на Филозофскиот факултет во Скопје (1997), а магистрирал на Филозофскиот факултет во Белград (1985). Во периодот 1976-1977 година, тој бил на студиски престој во Париз. Бил професор по предметот „Современа светска и македонска уметност“ на Филозофскиот факултет во Скопје.

Член е на Друштвото на ликовни уметници на Македонија и на Меѓународното здружение на ликовни критичари. Активно работи и изложува од 1973 година. Величковски досега објавил повеќе од 80 монографии и книги од областа на ликовните уметности, од кои најголемиот дел се монографските изданија.

Во својот осврт кон творештвото на Величковски, Вера Симовска истакнува дека тој сопствената вибрација на личното егзистирање и откритието дека постои како свесно суштество ја изразува преку сликарски потези со повлекување на линии кои кореспондираат со неговата свест-потсвест како уловени музички вибрации или бранови на менталното искуство под инспирација на одредена музика.

-Боите и повлечените линии можат да дадат форми што само се наѕираат или да доловат одредени ликови. Секоја боја е можност да се повлече линијата на животот, односно да се даде печат на уште едно искуство, напиша Симовска.