СДСМ: ДПМНЕ го поклони ХEЦ Тиквеш, а СДСМ бара прво реализација на Чебрен со што заштеди 100 милиони евра

Христијан Мицкоски или нема познавање или свесно кажува невистини за Чебрен и зборува за некакви скандали, реагира СДСМ.

-Скандал е тоа што Владата на Никола Груевски и ДПМНЕ во 2013 година го доделила Тиквеш на приватниот инвеститор токму 3 месеци по добивање на одобрението за градба на ХЕЦ Чебрен.

Додека СДСМ, со интервенција во Одлуката за започнување на постапката за доделување на концесија, го внесува Тиквеш во заедничка компанија 3 месеци по пуштање во работа на ХЕЦ Чебрен.

Тоа е суштинска и огромна разлика. На овој начин Владата на СДСМ заштедува 100 милиони евра, пари на граѓаните.

Односно, токму Владата на ДПМНЕ и Никола Груевски, на кого Мицкоски му беше советник за енергетика, 100 милиони евра сакала да му поклони на приватниот инвеститор.

Добро е што Мицкоски индиректно го признава ова, но треба да се извини на граѓаните и да ја каже вистината таква каква што реално е, бидејќи се очекува да ја знае и како советник за енергетика и како поранешен директор на ЕСМ, тогашен ЕЛЕМ.

ДПМНЕ 11 пати објавуваше тендери за Чебрен за реализација и не успеа.

СДСМ направи успешна постапка со што овој огромен и значаен проект вреден преку 1 милијарда евра ќе се реализира а ЕСМ ќе биде сопственик од 33% со што парите за инвестицијата треба да ги обезбеди во целост приватниот партнер, се вели во партиското соопштение.

Претходна вестПротести во Сараево, Белград и Подгорица против војната во Газа
Следна вестФирмите на Мијалкови и на Трајче Заев должат по околу два милион евра за данок