Скопје сака да биде Европска престолнина на културата, додека во Петровец се копа канализација

Општина Петровец денеска информира дека започнало поставување канализациска мрежа во должина од 450 метри на улица „5“ и крак на улицата во населеното место Петровец.

Според соопштението од Општината, проектот ќе се спроведува од 20 до 25 дена, а ќе чини 1.500.000 денари, пари од буџетот на општината.

Вакви и слични градежни активности ќе продолжат и во наредниот период во сите населени места на територијата на Општина Петровец, најавуваат од ова општина.

Општината Петровец е оддалечена од Скопје околу 15 километри, но според денешната информација во однос на инфраструктура заостанува неколку века – во 21 век оваа општина се уште има места каде нема канализациска мрежа. А само пред две и пол години (септември 2018), градските власти на главниот град ја објавија одлуката за номинација на Скопје за титулата на Европската комисија „Европска престолнина на културата“ за 2028.

Инаку, и во самото Скопје има места без канализација, но за нив во друга прилика.