Словенија идентификуваше канцерогени хемикалии во чипс од Косово

На 2 јуни годинава, системот за брза патека на Европската унија ја алармирал словенечката Агенција за храна и ветеринарство за високото ниво на канцерогената хемикалија акриламид во производ произведен во Косово. Производот беше Випа чипс.

Пратката е испратена од Косово на италијанскиот пазар, но некои примероци се земени за анализа за време на транзитната рута во Словенија. Резултатите покажале дека количината на акриламид била три пати поголема од дозволената, објави порталот „Коссев“.

– Извезуваме во многу земји во Европа, но во овој момент добивме информација од нашиот дистрибутер во Италија дека по анализа, еден од нашите производи излезе со повисоки вредности од дозволените за акриламид“, рече менаџерот за квалитет во Пестова, Агран Халими. Акриламидите се хемикалии кои се формираат кога одредени прехранбени производи се печат на високи температури. Потоа, италијанските власти врз основа на резултатите на словенечките власти, како земји од ЕУ ги повлекоа од пазарот и ги уништија.

„По добиените информации од Европската Унија, косовскиот чипс беше идентификуван од Словенија, а потоа производот, кој беше од рана серија, не се врати на Косово, туку беше идентификуван и уништен. “, изјави главниот санитарен инспектор Ибрахим Тершњаку. Главниот санитарен инспектор не знае колкаво е уништеното домашно производство од италијанските власти. А од компанијата „Пестова“ наведуваат дека количината е околу 200 пакувања по 9 чипс, што е вкупно 1.800 вреќи чипс, пишува Коссев.

 

Претходна вестУбиени 6 лица во Грција, се претпоставува дека е мафијашка пресметка
Следна вестСловенечка компанија произведе вегански ребра