СОЗР: Цените во владиниот ресторан не важат само за функционерите, услугите ги користат и 250 вработени

Службата за општи и заеднички работи на Владата го демантира ценовникот од владиното бифе што го објави портпаролот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски. Тие велат дека во бифето од ресторанот се опслужуваат 250 вработени во Владата покрај функционерите, а во Собранието бифето го користат сите пратеници, вработени во службите, како и медиумските работници кои се на извршување на работни задачи во законодавниот дом.

Службата, најостро ги осудува лажните информации кои се пласираат во јавноста поврзани со цените во рестораните во државните институции, за што се пласираат невистинити информации дека СОЗР овозможува „богато и евтино мени за функционерите“. Службата, врши општи работи и услуги за потребите на Претседателот на Република Северна Македонија, Собранието на Република Северна Македонија, како и Владата на Република Северна Македонија, министерствата и органите во состав, секретаријати и други стручни служби на Владата на Република Северна Македонија. Службата воедно може да врши општи работи и услуги и за потребите на самостојните органи на државната управа, управните организации, правосудните органи и други државни органи – се вели во реакцијата. Службата работи на принцип на рамковни годишни набавки и маржа од 15 отсто со одлука на Влада, и притоа е месечен даночен обврзник, што резултира со конкретни цени кои секако се различни и пониски од оние кои се во комерцијалните ресторани.

Прашањето на разликата во цените во ресторани кои ги опслужуваат државните институции и цените во комерцијалните ресторани кои ги плаќаат граѓаните, од СОЗР велат дека не е прашање на привилегија, туку е прашање на одговорно работење и практики кои ги употребува Службата преку кои што се држат трошоците на институциите под контрола. Во оваа насока, посочуваме дека за разлика од енормните трошоци и милионските суми кои ги трошеше Владата на ВМРО – ДПМНЕ во овој сегмент, сега преку овие воведени практики на одговорно работење, се сведени на минимум. Сите државни институции трошат разумно и своите потреби ги задоволуваат во рамки на државните ресторани што во крајна линија значи заштеда и одговорно менаџирање на буџетските средства – се додава во соопштението велат од Службата за општи и заеднички работи на Владата.

Службата апелира во иднина да не се шираат лажни информации кои ја вознемируваат јавноста.

Претходна вестРаботниците на „Еуроникел индустри“ со блокада си ги бараат платите и фабриката да продолжи да работи
Следна вестИ дал 1.500 денари на заем но и го земал мобилниот како гаранција, подоцна ја условувал со 6.000 денари