Спасовски: Новата Влада нема јасен план за економијата, нема јасни правци за стратешките интререси…

Од она што денеска беше соопштено во јавноста при поднесувањето на предлогот за работа и состав на новата Влада јасно е дека не постои јасен план во делот на економијата, нема јасни правци за стратешките интереси а кадровскиот потенцијал којшто се нуди не одговара на очекувањата на граѓаните. Ова денеска го изјави координаторот на пратеничката група на СДСМ – Оливер Спасовски.

– Од поднесениот предлог за состав на новата Влада може да се констатира дека се продолжува во насока на големи ветувања и напразно кревање на очекувањата на граѓаните. Во суштина важи народната жкаде што имаат големи ветувања одете со мала торбаж, рече Спасовски.

Тој потенцира дека не постои јасен план во делот на економијата.

– Не постои јасен план во делот на економијата. Како и на кој начин ќе се заштити минималната плата? Како ќе расте просечната плата во државата? Нема детален план како ќе растат пензиите и кој ќе биде системот на гарантирање на растот на пензиите. Како ќе се стопираат зголемувањата на цените, што ќе се прави во делот на здравството како еден од клучните сегменти. За жал, немаме ниту јасни правци за исполнување на нашите стратешки интерери, членството во ЕУ, освен декларативните. Кадровскиот потецнијал којшто се нуди не може да одговори на очекувањата на граѓаните ниту пак на ветувањата кои што беа дадени во предизборниот период, додаде тој.

Според Спасовски, ова е Влада којашто е составена од една страна со кадри кои креираа политики во еден период на вледеењето на режимот на ВМРО-ДПМНЕ до 2017 година.

-Тие не може да понудат ништо ново или подобро од тоа што било во тој период. Од друга страна кадри кои не биле на позиции и за кои не можеме да кажеме како ќе постапуваат. Има предложени кадри за коишто самото ВМРО-ДПМНЕ имаше многу негативни ставови и мислења како опозицијата. Се сеќавате на изјавите за кандидатот за министер за здравство. Така да се тоа уште еднаш потврдува дека нема реалност во ветувањата. Детално ќе ја анализираме програма и на седницата за избор на Влада ќе дебатираме со факти и аргументи, рече Спасовски.

Претходна вестМартин Шулц: ЕУ не испорача почеток на преговорите со Северна Македонија заради „предавството“ на Франција
Следна вестВремето денеска сончево и многу топло со температура до 38 степени