Стојаноски: Македонскиот работник едвај врзува крај со крај

Пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ – Бојан Стојаноски на денешната собраниска седница за поставување пратенички прашања го праша премиерот Ковачевски за тоа дали ќе биде прифатен предлогот на ССМ за линеарно покачување на плата и линеарно зголемување од 2,806 денари, бидејќи во моментов е навистина тешко да се врзе крај со крај за македонскиот работник.

Стојаноски рече дека овие прашања се директно произлезени од синдикатите и се нивна желба. ССМ и КСС како најголеми синдикални организации во државата се обратија до сите политички партии во Парламентот и до сите координатори со испратени писмени барања со барање за изнаоѓање на пратеничка група со која таа тие нивни барања ќе ги преточи во амандман за тие да бидат расправани и усвоени.

„Имаме секојдневни штрајкови од различни синдикални организации, можеме да просведочиме дека во моментов е навистина тешко да се сврзе крај со крај за македонскиот работник затоа што имаме историски највисока инфлација, сиромаштијата галопирачки расте, цената на горивата никогаш не била повисока, цената на храната исто така не била никогаш повисока и не престанува да расте а цената на енергенсите галопирачки исто така се вивнува во облаците и не престанува да расте таа цена“ – рече Стојаноски.

Тој посочи дека власта не се прави ништо за да се сопре и така разгорената инфлација која се случува во моментов.