Свечено доделени наградите „13 Ноември“

Синоќа во Кинотека на Македонија, Градоначалничката Данела Арсовска свечено ги додели наградите„13 Ноември“ за 2023 година за личности кои со својата работа и ангажман придонеле за афирмација на градот Скопје и Македонија.

Добитник на наградата од областа на публицистиката е академик Влада Урошевиќ, од областа на образованието и воспитанието проф. д-р Бона Бајрактарова и проф. д-р Соња Здравкова-Џепароска, од областа на културата Благој Чоревски, од областа на науката проф. д-р Елка Јачева-Улчар и од областа на уметноста Ѓорѓи Цуцковски. Годинашни добитници на оваа престижна награда се и проф. д-р Билјана Кузмановска и д-р Ирфан Ахмети од областа на здравствената заштита, од областа на хуманитарната активност ДНК – музичко дуо Андреја Ѓорѓиески – Андреј, Владимир Блажев – Панчо и Елена Божиновска, од областа на социологијата Али Пајазити и од областа на спортот Атанас Костовски и СУГС Гимназија „Никола Карев“ – Скопје.

Наградата со која се уважени низа значајни дејци во повеќе области, истакнати жители и организации, градители на културата и севкупниот јавен живот на нашата престолнина се доделува од 1955 година по повод 13 Ноември – Денот на ослободувањето на Скопје во Втората светска војна.

Претходна вестПочната е процедурата за доаѓањето на Лавров во Скопје
Следна вест126 години од Виничката афера: Жестока тортура и убиства, над 1.000 измачувани Македонци, но борбата не запре…