СЗО и ООН: Децата над 12 години треба да носат маски

Децата од 12 години па нагоре, треба да носат маски за лице секаде каде што и возрасните ги носат, соопшти Агенцијата на ООН за здравје и права на децата во упатствата кои ги подготвени до властите.

Светската здравствена организација (СЗО) и Фондот за деца на ООН (УНИЦЕФ) не препорачуваат децата на возраст од 6 до 11 години да носат маски, но велат дека треба да се земат во предвид областите со интензивна стапка на пренесување на вируси и во посебни прилики како што се училиштата, јави ДПА.

Експертите кои го подготвија упатството сметаат дека постојат ситуации кога маските можат значително да влијаат врз процесот на учење и да имаат негативно влијание врз училишните активности.

Помладите деца не треба да носат маски, затоа што не можат сами правилно да ги ставаат и вадат, се наведува во документот што беше објавен во петокот.

Претходна вестСредношколците ќе протeстираат против онлајн настава
Следна вестВреме: Сончево до 37 степени, во Скопје до 34