Таравари предлага: Приватните специјализанти да добијат решение, а да работат каде што има дефицит на кадар

Лекари приватни-специјализанти да добијат решенија за вработување но да работат таму каде што има потреба по нив, предлог е на министерот за здравство Арбен Таравари. Тој денеска рече дека сме единствената држава во светот сме каде што има приватни специјализанти. Најави дека ќе се сретне со нив за да се обидат да изнајдат вин-вин решение за проблемите кои ги имаат.

-На приватните специјализанти да им дадеме решение за работа, а тие да работат некаде каде што има дефицит на кадар, тие места да бидат пополнети. Сепак ќе треба да се договориме, рече  Таравари.

Истовремено, како што додаде, ќе треба и со деканот од медицинскиот факултет да се изнајде стратегија со која одредени специјализации ќе бидат во мирување, а другите ќе бидат фаворизирани.

-Ќе размислиме и начин за мотивација на помладите доктори да одат анестезиологија, радиологија, педијатрија и други специјализации, рече Таравари.

Во предизборитето, приватните специјализанти во повеќе наврати протестираа незадоволни од својот нерешен статус. Бараа покачување на платите од 26.000 на 44.000 денари и здравствено и пензиско осигурување.

Таравари денеска додаде дека почнува да се решава проблемот со хируршките сали во Клиничкиот центар и дека е објавен тендер за компресорите.

-Се надевам дека до крајот на декември ќе се завршат и комплетно и ќе се вратат во функционална состојба хируршките сали во Клиничкиот центар во Скопје. Во меѓувреме ќе инсистираме ако може што поскоро да се случи тоа, рече Таравари.

Претходна вестМицкоски: Ако изразувањето незадоволство на ДУИ е на штета на унитарниот карактер, тогаш ние како Влада ќе мора да го заштитиме
Следна вестАнима Мунди: Најстрога кривична одговорност за лицето кое од забава безмилосно фрла кучиња во река