Владо Камбовски ќе претседава со Работната група за реформирaње на Судскиот совет

Формирана е Работна група којашто ќе ги изготви законските промени за реформа на Судскиот совет. Со работната група, како што информираат од Министерството за правда, ќе претседава Академик Владо Камбовски, член на Македонската академија на науките и уметностите и во неа ќе учестуваат: Маргарита Цаца – Николовска, поранешен судија во Европскиот суд за човекови права во Стразбур; д-р Бајрам Положани,  поранешен судија на Уставниот суд и професор по уставно право; Бранко Наумовски, поранешен претседател на Уставниот суд; Сали Мурати, поранешен претседател на Уставниот суд; Беса Адеми, претседател на Врховниот суд на Република Северна Македонија; Јелена Кадриќ, претставник од Институтот за човекови права; Ивана Петковска, претставник од Коалиција Сите за правично судење; Џемали Саити, судија во Врховниот  суд на Република Северна Македонија; д-р Денис Прешова, професор на Правниот факултет „Јустинија Први“-  Скопје; д-р Ана Павловска – Данева, професор на Правниот факултет „Јустинија Први“-  Скопје; Ѓорѓи Радојков, поранешен судија; Ивица Николовски, член на Судскиот совет  на Република Северна Македонија; д-р Јетон Шасивари, професор на Универзитетот на Југоисточна Европа; д-р Беса Арифи, професор на Универзитетот на Југоисточна Европа и Шпенд Деваја – судија во Врховниот суд на Република Северна Македонија.

Паботната група во својата работа ќе  повикува и претставници од сите релеванти органи од областа на правосудство.

Во соопштението на Министерството за правда, се посочува дека Европската комисија во Извештајот за напредокот на Република Северна Македонија за 2023 година изразува сериозна загриженост за работата на Судскиот совет.

– Имено, во клучните оценки и препораки во делот на функционирање на судството Европската комисија го повикува Судскиот совет да се залага да ја заштити независноста и интегритетот на судиите. Натаму, се нотира контроверзното разрешување на Претседателот на Судскиот совет преку контроверзна постапка со која се доведе во прашање почитувањето на законите и постапките. Обидите на сегашниот Претседател да го ограничи присуството на камерите на седниците на советот” се исто така нотирани, а кои благодарение на интервенциите на граѓанските организации и судско медиумскиот совет претсанаа да бидат пракса. Исто така во извештајот се нотира и ниската доверба на судиите во улогата на Судскиот совет во заштита на судската независност, а согласно оценката на ризикот од корупција во судството, објавена во јуни 2023 година, со која 72 отсто од судиите не се согласуваат со ставот дека Судскиот совет ефективно ја штити судската незавиност, се вели во соопштението од МП.

Претходна вестЛевица за отварањето на музеј на УЧК: Беден обид на замајување на албанскиот и македонскиот народ со „ефтин национализам“
Следна вестОблачно со повремени врнежи од дожд