Во Хрватска денеска се пушта во употреба мостот на Пелешац долг 2,4 километри

Хрватскиот мост Пелешац, кој го поврзува јужниот полуостров Пелешац со остатокот од земјата, официјално ќе биде отворен денеска.

Целиот проект, вклучувајќи ги пристапните патишта и купувањето земјиште од приватни лица, е во вредност од 525 милиони евра, од кои 357 милиони евра се обезбедени од грант од ЕУ. Тоа е најголемиот инфраструктурен проект во Хрватска, реализиран преку кофинансирање од ЕУ.

Мостот долг 2.400 метри го минува теснецот помеѓу селото Комарна на копното на земјата и селото Бриеста на полуостровот Пелешац.

Мостот ќе обезбеди директна патна врска помеѓу најјужниот дел на Хрватска и остатокот од земјата, кој во моментов е отсечен кај градот Неум, каде Босна и Херцеговина има пристап до Јадранското Море.

Објектот се состои од 13 делови, шест армирано-бетонски столбови од 33 метри и четири ленти.

Дизајнот на мостот е дело на словенечкиот инженер Марјан Пипенбахер, а изградбата ја изврши компанијата China Road and Bridge Corporation.

Кинеската компанија го доби договорот за изградба во 2018 година по цена од околу 2 милијарди куни (265 милиони евра) и рок од 36 месеци, а градежните работи официјално започнаа на 31 јули 2018 година. Дизајнот на мостот им овозможува на бродовите пристап до босанското пристаниште Неум. Навигацискиот профил под мостот е договорен со група експерти од Босна и Херцеговина.

Изградбата на мостот и 25 километри пристапни патишта се завршени. До крајот на годинава остануваат да бидат завршени само осум километри од обиколницата Стон и пристапот до патот Д8, кој е дел од европскиот пат Е65.

 

Претходна вестОпштина Илинден започна со изградба на пешачка патека во Миладиновци
Следна вестАрсовска: Посакувам сите скопјани да работат на тоа Скопје да биде поубав модерен град