За 450 евра минимална плата ќе се разговара на првата седница на Економско-социјалниот совет

На првата седница на економско-социјалниот совет ќе е разгледува барањето на синдикалците минималната плата да биде 450 евра, најави денеска новиот министер за економија и труд, Бесар Дурмиши. Тој не кажа за кога е планирана првата седница, но уверува дека на дневен ред ќе бидат сите отворени прашања и од сидикатите и од работодавците.

-Во рамките на Економско-социјалниот совет, со кој сега ќе претседавам јас како министер за економија и труд, кое е највисоко тело составено од претставници и од синдикатите, и од работодавците, и од Владата, ќе почнеме дијалог за сите отворени прашања и од страна на синдикатите и од страна на работодавците. Со реорганизацијата што се прави сега со новата Влада ќе се формираат нови членови и ова прашање на првиот состанок ќе биде ставено на маса за дискусија. Кака Влада од особено значење ни е социјалниот дијалог, односно вклучување на сите засегнати страни при креирање на новата мерка за ова прашање. Мора да ги имаме предвид интересите на работниците, но и интересите на бизнис-секторите, рече министерот Дурмиши.

Тој извести дека во меѓувреме продолжува процесот за подготовка на новиот закон за работни односи и законот за безбедност при работа. Дурмиши извести дека од денес па натаму ќе се посвети преку креирање мерки да почне нов циклус за економско заживување на државата и подобрување на работничките права.

Претходна вестКазна од 20.000 евра за сопственик на два папагали, бидејќи им ги пресекол крилјата за туристи да се сликаат со нив во Пефкохори
Следна вестМНР го повика на консултации амбасадорот во Рим, Весел Мемеди