Home ЅИРКАЊЕ НАДВОР Земјите од ЕУ си воведуваат контроли на меѓусебните граници – си поставуваат војници со оружје, панцири…

Земјите од ЕУ си воведуваат контроли на меѓусебните граници – си поставуваат војници со оружје, панцири…

0
Земјите од ЕУ си воведуваат контроли на меѓусебните граници – си поставуваат војници со оружје, панцири…

Вкупно 11 земји од Шенген-зоната во рамките на Европската унија досега си вовеле значителни контроли на меѓусебните граници. Речиси секоја втора од вкупно 27 земји-членики на граничните линии го зајакнуваат воено-полициското присуство со војници вооружани со оружје и заштитени со панцири и слично.

Италија ја извести Словенија дека првично ќе воведе гранични контроли за десет дена со можност за продолжување. Италијанскиот министер за внатрешни работи Матео Пјантедоси го информирал својот словенечки колега Боштјан Поклукар дека суштината на воведувањето на оваа привремена мерка е спречување на тероризмот и организираниот криминал. Двајцата министри се согласија дека западнобалканската рута, која внимателно ја следат словенечките и италијанските безбедносни служби, може да биде атрактивен коридор за потенцијална радикализација.

Покрај полицијата испратена е и вооружена војска, а камерите на РТЛ Данас ги снимиле во близина на границата во градот Муџа како го пренасочуваат сообраќајот.

-Возилата кои доаѓаат од Италија се пренасочуваат од автопатот. Има полициско комбе кое е секогаш таму. Тоа е граничната полиција и секој ден има шест до осум полицајци во смена кои запираат сомнителни возила и ги проверуваат патниците. Тие го прават сето ова под будното око на армијата која е таму со комбе, а војниците имаат долги цевки, информира репортерот Петра Фабијан Капов.

Словенечката влада, пак, одлучи од сабота да воведе надзор на границите со Хрватска, објави агенцијата СТА. Суспендирањето на Шенген на границите со Хрватска и Унгарија ќе трае најмалку десет дена, одлучено е на владината седница.

Како што објасни министерот за внатрешни работи на Словенија, Боштјан Поклукар, станува збор за предлог за привремена мерка поради зголеменото ниво на проценка на терористичката закана во земјите од Европската унија.

На сите 27 земји-членки на Шенгенот им е дозволено привремено да воведат гранични контроли „во случај на сериозна закана за јавниот ред или внатрешната безбедност“.

Австрија: до 16 ноември ги продолжува контролите на границата со Чешка поради големиот притисок на мигрантите и зголемувањето на трговијата со луѓе; до 12 ноември беше продолжена контролата на границата со Словенија и Унгарија поради закани за шверц на оружје и луѓе поврзани со војната во Украина. Со Словачка продолжен до 2 ноември.

Германија: до 14 ноември, продолжени контролите на границата со Полска, Чешка и Швајцарија поради миграциската ситуација на источниот медитерански пат, балканската рута и источната рута. Контролата на границата со Австрија е продолжена до 12 ноември; укината е зголемената контрола на границите со Данска.

Словенија: до 21 октомври воведе контрола на границата со Хрватска и Унгарија поради безбедносни закани, ситуацијата на Блискиот Исток и Украина, поради неодамнешните терористички напади во ЕУ, зголемениот безбедносен ризик од организираниот криминал на Западен Балкан и насилните екстремизам, ризик од инфилтрација преку приливот на мигранти.

Данска: контроли до 12 ноември поради значителна закана од терористи и организиран криминал, несигурност во Европа поради руската инвазија на Украина и зголемувањето на илегалната миграција. Контролите ќе бидат концентрирани на границата со Германија и на пристаништата поврзани со Германија со фериботи.

Италија: до 30 ноември воведе контроли на границата со Словенија поради зголемената закана од насилство во ЕУ по нападот врз Израел, ризикот од можна инфилтрација на терористите, постојаниот притисок на мигрантите по море и копно и зголемување на прилив на мигранти преку централната медитеранска рута.

Норвешка: до 12 ноември, продолжена гранична контрола во пристаништата со фериботни врски со членките на ЕУ поради закани за поморската и копнената инфраструктура и поради заканата од шпионажа.

Чешка: до 2 ноември контрола на границата со Словачка, поради значителното зголемување на имиграцијата и зголемувањето на активностите на организираните шверцери, влошувањето на мигрантската и безбедносната состојба на надворешните граници на ЕУ.

Полска: до 2 ноември на сила се контролите на границата со Словачка поради посилниот мигрантски притисок на балканската рута.

Словачка: до 3 ноември контроли на границата со Унгарија, поради интензивен миграциски притисок долж балканската рута и сериозни закани за домашната безбедност и јавниот ред

Шведска: Одлуката за контрола на сите граници е продолжена до 11 мај 2024 година поради закана од исламски тероризам, неодамнешни закани од терористички организации, сериозна закана за внатрешната безбедност.

Франција: до 30 април 2024 година, одлуката за гранична контрола е продолжена поради новите терористички закани и ситуацијата на надворешните граници на ЕУ. Французите ги воведоа контролите на 1 мај поради потенцијални терористички закани на Светското првенство во рагби во септември и октомври 2023 година и порастот на имиграцијата.

Фото : Макфакс