3200 вработени на УКИМ ќе добијат поголеми плати, велат од МТСП

Од МТСП велат дека конечно заврши одисејата која ја имаа 3200 вработени на универзитетот Св. Кирил и Методиј. На владина седница помина одлуката со која сите вработени на УКИМ согласно колективниот договор добиваат поголеми плати.

– Одлуката беше заглавена во министерството за труд и социјална политика и доаѓањето на техничкиот министер Ѓоко Велковски започна легалистичкиот процес за решавање на проблемот. На ова претходеше средба со ректорот на УКИМ, Биљана Ангелова и нејзиниот тим, и со претставници на синдикатот, при што се најде решение за признавање на поединечниот колективен договор на УКИМ, а со тоа и зголемување на нивните плати„Беа повикани и ресорните министерства, за образование и наука и Министерството за финансии да изнајдат брзо решение за признавање на колективниот договор.

Зошто до сега не било најдено решение во министерството од претходниците за овој проблем останува енигма“ , велат од МТСП и додаваат:

– Беа повикани и ресорните министерства, за образование и наука и Министерството за финансии да изнајдат брзо решение за признавање на колективниот договор. Зошто до сега не било најдено решение во министерството од претходниците за овој проблем останува енигма.

Претходна вестКолкави плати ќе земаат функционерите ако им се намалат коефициентите за пресметка?
Следна вестТошковски од Карпош: Полицијата да овозможи спроведување на мирен и демократски изборен процес