ИМАМЕ КВОРУМ

Еминентни странски историчари на „балкански начин“!?

Колумна на Наташа Котлар-Трајкова: Голем лаф – така звучи изјавата на австрискиот европратеник за вклучување на двајца-тројца „еминентни странски историчари“, заради ќорсокакот околу историските прашања...

Да не бидеме неми статисти за бранот на нови ДУП-ови

Колумна на Невена Георгиевска: Непланските градби поставени во просторот само по логика да бидат поатрактивни т.е. попрофитабилни, во голема мера влијаат на згадувањето кое го...

Зошто толку го мразат и Скопје?

Колумна на Владимир Величковски:  Небото и земјата заболеа, а луѓето се збунети и исплашени, на граница на издржливост. Во партизирана држава правда има само за богатите,...

Ја јавнаа државата бидејќи сме сенилни

Колумна на Никола Тасев: Зошто Македонија е држава на секојдневни афери? Зошто полесно можат да се избројат „обичните" деновите, отколку оние со скандали? Зошто побрзо ќе се...

Сандански ги здружи султанот, кнезот и кралот – сите против него

Колумна на Наташа Котлар - Трајкова: Луѓето со македонско нацинално достоинство, чест и историско паметење овие денови му оддаваат почит на ЈАНЕ САНДАНСКИ (1872–1915), еден...

Смешно е кога некој наместо Скопје ќе рече метропола

Колумна на Зоран Михајлов: Ние повозрасните, веќе ни е јасно оти од старото Скопје не остана ништо. Ниту традиционалниот живот, ниту дружењето, ниту мирот, ниту чистотата. За воздухот и не сакам да зборувам, малку...

До кога Царовска ќе ги заобиколува мислењата на научно – образовната фела?

Колумна на Борче Милошески:  Периодов од неколку месеци, почнувајќи од декември 2020 година па наваму, имавме можност да бидеме сведоци на неколку конкретни примери кога Министерството...

Нашиве од власта лидери ли се?

Колумна на Никола Тасев: Пандемијата е на страшно ниво во Македонија. Уште пострашно е како надлежните се справуваат со неа. Веднаш да кажам – тука...

И црвената и сината партија ни подметнуваат „судбина“ со соседот

Колумна на Наташа Котлар-Трајкова: Повторно ништо ново за „Северна“ од јужниот дел на Балканот. Политичките новости кои ни доаѓаат од источниот сосед и не се...

Ти си повеќе од бројка; уште една грда лицемерна лага

Колумна на Владимир Величковски: Кога ќе се помине Монопол и поранешната Рампа се наиудува на уште еден, агресивно изменет дел од градот: архитектонско-урбанистичко, мафијашко...