ТАЛЕНТИ

Правам разни проекти од културата, тоа ме прави исполнета и среќна

Најубаво се чувствувам кога танцувам, пеам, свирам на клавир, кога пишувам песни, кога учествувам во проекти, вели талентираната и наградувана Дени  Најомилени предмети ми се...

Со мојот есеј стасав до „бронза“ во Јапонија иако имаше 28.217 натпреварувачи

Најважно е да сакате нешто да правите, ако имате голема желба може се да се научи, вели седмооделенката Лара  За мене животот е патување од...

Имав мотив повеќе со мајчиниот влашки јазик да станам и најдобра по македонски јазик

  Имаше предмети кои не ми беа интересни и таму морав да вложам поголем труд, повеќе време за да добијам петка... и ги добивав.  Па,...

На талентираните треба да им се овозможи предметите да ги учат и на напредно...

Последниве години Михаил Трајков е секогаш меѓу најдобрите кога се работи за составување на македонскиот тим кога се во прашање меѓународните натпревари по хемија....

Трудољубивоста е поважна од талентот

  На своите врсници обично им препорачува дека „не е страшно да не се успее, страшно е да не се обидеш.” А 18-годишниот Сотир Собралиев во своите обиди најчесто...

Вежбањето од 6 до 8 часови дневно ми ја донесе олимписката бронза по хемија

Бронзата која неодамна ја освои на Светската Олимпијада по хемија во Јапонија е само последното одличје меѓу многуте кои веќе ги има 17-годишниот Дарко...

Со мехатроника почнав да се занимавам уште кога имав 10 години

Надареноста е среќа, ама без многу работа, храброст и целосна посветеност, не може да се направи нешто значајно, вели 17-годишниот Орхан кој е посветен...

Браво, златен, сребрен и бронзен медал за млади математичарки на Европската женска математичка олимпијада

Три медали – златен, сребрен и бронзен – освоија млади македонски математичарки- средношколки на Европската женска математичка олимпијада. Првото место го освоила Марија Атанасова ученичка во...

Прв успех за Христо Ковачи во Италија од 21 натпреварувач трката ја заврши 7ми

На првата трка за оваа сезона 2021 година, во Јесоло Италија, на квалификациите од 21 натпреварувач во класата "микромакс" Христо Ковачи обезбеди 8ма позиција за старт. Во формирачкиот круг поради...

Браво, талентираниот Алексиј се закити со златен медал на иранската геометриска олимпијада

Со златен медал на престижната Иранска геометријска олимпијада се закитил талентираниот математичар Алексиј Тасиќ од Основното училиште „Ѓорѓија Пулевски“ од скопски Аеродром. Во конкуренција...