ИНФОРМАТОР

Младата Марија Ангеловска ја доби наградата „Новите“ за дебитантски прозен ракопис

„Глава што лебди“ е дебитантниот прозен ракопис што годинава е одбран во рамки на конкурсот за наградата „Новите“. Автор е Марија Ангеловска. Комисијата оценила...

Најновото од Кујунџиски, „Сфинга на гневот“ е македонскиот претставник на „Балканика“

„Сфинга на гневот“ е македонскиот роман на писателот Жарко Кујунџиски, што годинава ќе ја претставува Македонија за меѓународната книжевна награда „Балканика“. Романот е во...

Во четврток премиера на „Животот е…“ во МОБ

„Животот е...“ е најновото достигнување на режисерката Наташа Поплавска, откако претходно ги направи успешните проекти, мјузиклите „Чикаго”, „Мама миа” и „Боливуд”. Премиерата на нејзиното...

До 15 февруари е отворен конкурсот за наградата „Гоце Делчев“ за 2022 година

Тече конкурсот на Министерството за образование и наука за доделување на наградата „Гоце Делчев“ за 2022 година. Оваа награда се доделува традиционално кон крајот...

„ГЛУМиЦИ“ од вчера во МКЦ

Од вчера во Младинскиот културен центар се прикажува најновата претстава „ГЛУМиЦИ“ во продукција на „Артропија“. Распродадените билети ја преполнија салата, а за следните изведби...

Почна 12-от по ред Меѓународен фестивал за анимирани филмови во Скопје

„Каде бајките оживуваат“ е мотото под кое од вчера се одржува 12-от по ред, Меѓународен филмски фестивал за анимирани филмови „Анимакс Скопје Фест“. Според...

Пркосната енергија на „Паралелен универзум“ до 10 јануари видете ја во МКЦ

Од денеска, па се до 10 јануари, во алеријата во Младинскиот културен центар е отворена групната изложба на колективнот „Пркос“, насловена „Паралелен универзум“. Се...

Најновата монографија посветена на Прличевите беседи ќе биде промовирана во февруари

„Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) е најновото издание посветено на Григор Прличев, создадено од авторите Милчо Јованоски...

Концерт на Катедрата за современ танц при УГД, вечерва во Дом на армијата

„Импулс“ е насловот на претставата на студентите од 1 и 2 година на Катедрата за современ танц при универзитетот Гоце Делчев - Штип, што...

Ансамблот „Скопје“ одбележува четврт век постоење со концерт во МОБ во недела

Со концерт на 26 декември, ансамблот за народни песни и ора „Скопје“ ќе го одбележи четврт векот од своето постоење. Ќе се одржи во...