ДА СИ ПРИПОМНИМЕ

Пред 31 година македонската армија го проследи заминувањето на последниот војник на ЈНА од...

На денешен ден во 1992 година, седум месеци по осамостојувањето, Република Македонија ја презеде контролата над сета своја територија со своја војска, а до...

Не сопрел ни пред притисоци од грчки владици, пишувал на македонски јазик: Кирил Пејчиновиќ...

Во март пред 178 години починал македонскиот возобновител, народен творец, учител и просветителски автор, кој сите свои дела ги напишал на народен македонски јазик, со што ја...

Го кодошеа оние што глумеа патриоти: 83 години од раѓањето Ристо Шишков – големиот...

На денешен ден пред 83 години во селото Мрсна – Серско, Егејска Македонија е роден истакнатиот македонски филмски и театарски актер - Ристо Шишков. Тој е познат по...

Аскерот не можел да го фати и кога е опколен: 150 години од раѓањето...

На денешен ден во 1873 година во охридското село Лактиње е роден македонскиот револуционер, член на Македонската револуционерна организација и охридски војвода, Дејан М....

И секој ден да си припомнуваме на Гоце Делчев – малку е

Гоце Делчев направил многу за Македонија и македонскиот народ. Ние сегашните генерации треба често да си припомнуваме на неговите дела. Додуша, не треба многу...

Првата македонска Влада беше експертска и краткотрајна, формирана е на денешен ден пред 32...

На денешен ден во 1991 година, од тогашните пратеници во Собранието на Социјалистичка Република Македонија предводено од Стојан Андов, со 83 гласа за, 17...

Химната „Денес над Македонија се раѓа…“ пред 31 година прв пат згрмела пред странска...

„Денес над Македонија се раѓа, ново сонце на слободата! Македонците се борат, за своите правдини!...“ за прв пат на денешен ден, пред 31 година...

Го напиша „Црно Семе“, ги опиша страдањата на Македонците: На денешен ден е роден...

На денешен ден во 1935 година, во с. Кронцелево, Егејска Македонија, денешна Грција, е роден познатиот писател, прозен белетрист, романсиер и филмски сценарист Ташко...

Пред 79 години, на денешен ден почнала реализацијата на вековните стремежи на македонскиот народ...

На денешен ден 1944 година, иницијативниот одбор на Антифашистичкото собрание за народното ослободување на Македонија – АСНОМ на чело со Методија Андонов Ченто, упатил...

Детето кое побегна од дома за да биде уличен актер, а стана актерска легенда...

На денешен ден 1907 година во Велес бил роден еден од најекспонираните и најпопуларни актери во историјата на македонскиот филм и театар, Петре Прличко....