Апел на РСБСП: „Паркирај совесно и одговорно“ заради унапредување на безбедноста во сообраќајот

Апел до возачите своите возила да ги паркираат совесно и одговорно заради унапредување на личната и безбедноста на другите учесници во сообраќајот на патиштата, упати денеска Републички совет за безбедност во сообраќајот и на патиштата. Во него се вели дека потребата за паркинг места е сѐ поистакната заради континуираниот пораст на бројот на моторни возила во РСМС, зголемениот број на жители во населените места и модерните навики на луѓето за почесто користење на индивидуално моторно возило наместо јавен превоз или разни форми на одржлива мобилност (пешачење, возење велосипед и сл.).

-Кога паркирањето не е регулирано, може да предизвика низа неповолности за возачите, како на пример: зголемен стрес кај возачите, продолжено време за пристигнување на посакуваната дестинација, зголемени трошоци, нарушување на просторот наменет за пешаци, узурпирање на зелени површини, запирање и паркирање на места наменети за инвалидизирани лица, повреди на законските регулативи, можни казни за возачите и сл., укажуваат од РСБСП

Заради унапредување на состојбата со паркирањето и зголемување на безбедноста на сообраќајот, РСБСП повикува:

  • паркирајте го возилото на места означени за тоа,
  • не користете мобилен телефон додека паркирате,
  • во паркинг просторот возете забавено и внимавајте на другите возила и пешаците,
  • внимавајте на сообраќајните знаци кои се однесуваат на паркирањето,
  • не паркирајте на места обележани за паркирање на возила на лица со попреченост,
  • не паркирајте преку обележаните ленти за паркирање – почитувајте го просторот за секое возило, и др.
Претходна вестАнтикорупционерите отвориле предмет за набавката на хеликоптерите и за амбулантните возила
Следна вестМузеј на тетовски крај: Општината нема инспекциски надлежности за поставувањето бисти на Гоце Стојчевски-Амбарче и Тодор Ципоски-Мерџан